Onlangs heeft de NBA aangekondigd dat ze een in-season toernooi zullen opnemen in het NBA-seizoen 2023-2024. Volgens de eerste berichten zullen acht verschillende teams deelnemen aan het toernooi. Elk team zal een toenemend geldbedrag winnen, afhankelijk op welke plaats ze eindigen.
Het is moeilijk voor te stellen dat er een in-season toernooi plaatsvindt in de NBA. Er is nooit iets dat het NBA-seizoen onderbreekt. Geen Olympische Spelen of internationale wedstrijden verstoren ooit de 82-wedstrijden in het reguliere seizoen. De enige uitzondering is het All-star weekend, maar zelfs dan gaan de gedurende de week de wedstrijden gewoon door.
Een nieuw concept:
In tegenstelling tot de NBA, bestaat dit begrip in de voetbalwereld al wel. Voetbal heeft namelijk een rijke geschiedenis van FA Cups of tussenseizoensuitdagingen. Over de FA Cup gesproken, een deel van de aantrekkingskracht is dat teams kunnen spelen tegen ploegen buiten hun normale competities. De NBA heeft dat niet, zelfs geen G-League-teams. Dit toernooi is een van de weinige kansen om non-NBA spelers te meten tegen de huidige NBA spelers. Hierdoor kunnen meer spelers ontdekt worden of vallen er NBA-spelers door de mand. Deze kans wordt vergooit door het enkel NBA teams te houden.
Het artikel gaat na de advertentie verder.
Waarom werkt het niet:
Het idee zelfs is niet perse slecht, toch is er een grote rede waarom het waarschijnlijk geen groot succes zal zijn. Het NBA seizoen draait enkel om 1 ding, een championship winnen. Dit zien we al als we kijken naar de gemiddelde speler discussie. We hebben veel bijzondere en talentvolle spelers gehad in de NBA, maar je hoort pas echt bij de elite als je een ring heb. Er zijn enkele uitzonderingen zoals Allen Iverson, maar toch wordt dit ook tegen hem gebruikt. Geen playoff succes betekent dat je als spelers niet je team heb kunnen leiden.
Alles wat niet resulteert in het winnen van de Larry O’Brien-trofee wordt gezien als onbelangrijk. Neem bijvoorbeeld de carrière van Dame Lillard. Ondanks zijn enorme persoonlijke prestaties gaat het gesprek over zijn carrière grotendeels over hoe hij gered moet worden van de Portland Trailblazers – een team dat waarschijnlijk niet snel de NBA-titel zal winnen. Vandaar dat Lillard ook een trade heeft aangevraagd, ondanks zijn loyaliteit.
Lillard heeft openlijk gesproken over zijn afkeer van de ringcultuur, dat dit ingaat tegen het idee dat spelers bij teams blijven. Als een toekomstige Hall of Fame-speler heeft geklaagd over het gebrek aan respect omdat hij nooit een ring heeft gewonnen, hoe kan een nieuw gecreëerd toernooi dan niet met spot worden ontvangen? Jezelf motiveren voor een toernooi wat niks betekent lijkt onzinnig. Spelers denken maar aan een ding, en dat is een ring winnen.
Blessure gevaar:
Er is ook het probleem van blessures die kunnen optreden als gevolg van de toernooien. Mark Cuban heeft zich openlijk verzet tegen het idee dat NBA-spelers internationale wedstrijden spelen, juist om deze reden. Als Cuban zo tegen is dat ze in het tussenseizoen spelen, wat zou dan zijn (en misschien andere eigenaren van franchises) reactie zijn als Luka Doncic geblesseerd raakt en niet kan strijden voor een playoff-plek?
Het artikel gaat na de advertentie verder.
Waarom dan dit toernooi?
Het is begrijpelijk waarom de competitie dit toernooi in het seizoen zou willen invoegen. 82 wedstrijden kunnen voor sommige mensen langdradig worden. En hoewel sommigen hebben gevraagd om minder wedstrijden, is het simpele feit dat zowel de eigenaren als de NBA niet zomaar iets zullen veranderen. Zeker als dit betekent dat ze minder geld zullen binnen halen. Bovendien kan het toernooi sommige teams (en hun fans) die geen realistische kans maken op de titel iets geven om voor te juichen en aan vast te houden. Stel je voor dat LaMelo Ball schittert in spannende minuten in een wedstrijd die er echt toe doet. Dit is voor falende organisaties weer een goede manier om hun fans tevreden te houden.
Toch zullen de teams die niet echt een kans maken op de titel hoogstwaarschijnlijk niet ver komen in het toernooi. De betere teams winnen nou simpelweg vaak van de underdogs, ondanks dat ze er misschien weinig zin in hebben. De situatie is dan als volgt: De betere teams krijgen nog meer prijsgeld en de finale van het toernooi gaat nergens om. De slechtere teams hebben dan na het toernooi een grotere achterstand (ten opzichte van de finalisten) en de winnaar zal niks geven om de winst omdat ze gefocust zijn op het kampioenschap.
Totdat de cultuur van de NBA verandert, zal dit in-season toernooi niet veel meer zijn dan een afleiding. Denk jij dat het een goed idee is, of moeten er nog aanpassingen worden gemaakt om het een succesvolle toevoeging te maken.
Pingback: Dit moet je weten voordat het NBA seizoen begint! - HOOPIST