fbpx
Volg onze socials

Analyse

Dit is waarom de Warriors nu wel zo gemakkelijk wonnen van de Lakers

De Golden State Warriors wisten vannacht met 27 punten verschil te winnen van de Los Angeles Lakers. Deze wedstrijd analyseren we voor je in dit artikel.

Credits: nikk_la via Flickr

Nadat de Golden State Warriors de eerste wedstrijd nipt verloren van de Los Angeles Lakers, leken ze vannacht geen moeite te hebben met ze. De Warriors winnen hun tweede thuiswedstrijd wel en daardoor staat het nu 1-1 in de series. Ze winnen deze wedstrijd 127-100 en daarmee lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Hoe kan dat eigenlijk? Nadat ze de vorige wedstrijd het nog zo moeilijk met de Lakers hadden. We duiken met je in de analyse.

Wedstrijdverslag

De Lakers begonnen de wedstrijd echter goed. Nadat het de eerste minuten gelijk opging, konden ze aan het eind van het kwart zelfs een klein gaatje slaan van 7 punten. Hierin was ‘de King’, ofwel LeBron James, erg belangrijk. Hij scoorde in het eerste kwart namelijk 14 punten van de 33 Lakers punten. Maar dan: in het tweede kwart begon het bij de Lakers een stuk minder te draaien en bij de Warriors beter. In het eerste gedeelte kwamen de Lakers nog wel mee met de Warriors, waar beide teams niet erg efficiënt wisten te scoren, maar met nog 3 minuten op de klok begon het te lopen bij de Warriors. En dan vooral bij Klay Thompson, die tot nu toe een moeilijke playoffs kent. Hij scoort 19 punten in de eerste helft en leidt daarmee de Warriors de rust in met een 63-50 voorsprong.

In het derde kwart weten de Warriors alleen nog maar verder uit te lopen. Ze winnen het kwart met 43-24, en houden zo de Lakers in deze wedstrijd 3 kwarten onder de 25 punten. Het vierde kwart was vooral een kwestie van de wedstrijd uitspelen. Beide teams scoren niet meer dan 20 punten en bijna het gehele 4e kwart spelen er spelers van de bank. De Golden State Warriors winnen de wedstrijd dus uiteindelijk 127-100 van de Los Angeles Lakers. Opvallend: Klay Thompson scoort 20 punten en schiet 8/11 van zijn pogingen vanaf 3 raak. Ook opvallend: Anthony Davis scoort slechts 11 punten, waar hij vorige wedstrijd nog de smaakmaker was van de wedstrijd.

Hoe komt het dat het zo goed liep voor de Warriors

Maar dan, hoe hebben de Warriors het voor elkaar gekregen om na een hele lastige game 1, game 2 zo gemakkelijk te winnen? Deels geluk, deels goede individuele prestaties, maar vooral een goed plan. Steve Kerr (coach van de Warriors) wist dat het in game 2 anders zou moeten. Tegen een 2-0 achter stand aan kijken terwijl je als team homecourt-advantage hebt, is bijna altijd einde verhaal. We zagen de eerste aanpassing van Kerr al voor de wedstrijd, toen de starting-5 bekendgemaakt werd. Geen Kevon Looney, voor sommige misschien een hele verrassing. Looney speelde de afgelopen 3 wedstrijden namelijk fantastisch en pakte driemaal meer dan 20 rebounds in de wedstrijd. Toch besloot Kerr voor om met een kleiner team te gaan spelen en om met JaMychal Green op power forward te spelen. Een naam die misschien wel onbekend is voor sommige.

Hierdoor schoof Draymond Green naar de center positie en besloten ze ‘small’ te gaan spelen (zonder echte traditionele grote spelers te spelen die er vooral staan om te rebounden). Misschien klinkt dit heel raar omdat de Lakers al een groter team heeft en ze de langste speler tegen Anthony Davis er uit halen. Maar toch werkte het, de Warriors pakte maar liefst 15 rebounds meer dan de Lakers vannacht. Dit komt doordat ze met JaMychal Green een niet-schutter (in Kevon Looney)met een schutter vervangen. Hierdoor kunnen LeBron en Davis niet meer blijven hangen omdat ze JaMychal dan open laten. Dit zag je vannacht ook, waardoor JaMychal 15 punten en 3 driepunters kon scoren.

Maar hoe komt het dan dat ze ook beter rebounden? Dat komt omdat wanneer je meer schutters in het spel hebt, er meer ruimte ontstaat. Door deze ruimte zullen de grote spelers van de Lakers meer moeten overnemen in de verdediging en moeten draaien. Als er dan geschoten wordt kunnen de Warriors naar binnen glippen en tegen de Lakers het duel voor de rebound fysiek aangaan. Dit werkte erg goed waardoor de Warriors vaak meerdere kansen per aanval hadden.

Buiten dit plan van Kerr was er ook het plan om de bal in de handen te krijgen van Stephen Curry. Waar de Lakers in game 1 heel het heel goed deden om Curry overal te achter volgen, was dat nu niet mogelijk omdat Curry degene was met de bal in zijn handen. Hierdoor kon Curry veel teamgenoten vrij passen en dat leidde tot wat minder punten voor Curry (20) en wat meer assist dan normaal gesproken (12). Doordat de Lakers erg bezig waren met Curry en soms wel 2 of 3 man hem lieten verdedigen, kwam Thompson vaak vrij. Deze kans nam hij met beidde handen aan en zo wist Thompson de Lakers pijn te doen met 8 driepunters.

Hoe denk jij dat Lakers gaan aanpassen aan dit plan van de Warriors?