Het regelboek van de NBA is ondertussen enorm uitgebreid en voor een nieuwe basketballiefhebber is het misschien allemaal moeilijk te volgen. In dit artikel laten we je even kennis maken met een paar regels die je waarschijnlijk nog niet kende.
1. Het wordt door velen toch wel als de ultieme dunk gezien: een dunk waarmee je het backboard aan flarden dunkt. Een dunk zo hard, dat zelfs de basket het begeeft. Het lijkt allemaal heel stoer, maar het is dus helemaal niet toegestaan om in een NBA-wedstrijd het backboard te breken. Mocht het toch gebeuren in een wedstrijd, dan telt de dunk niet en ontvangt de desbetreffende speler een technische fout. Vroeger kwam het nog regelmatig voor, want backboards waren nog gemaakt van glas en beschikten niet over de technologieën die moderne backboards wel hebben. Tegenwoordig zijn backboards niet meer van echt glas gemaakt, maar van de stof polycarbonate, een stof die door zijn doorzichtigheid heel erg lijkt op glas, maar veel minder breekbaar is. Een NBA-speler zal deze dagen toch van goede huizen moeten komen, wil hij in een NBA-wedstrijd nog een backboard breken.
2. Timeouts zijn VERPLICHT voor NBA-teams
Je ziet het al helemaal voor je. Het is het 4e kwart, je favoriete team is absoluut aan het domineren, bijna elk schot gaat door het netje. Maar wat gebeurt er dan? Je team vraagt een timeout aan. Na de timeout beginnen ze weer, maar is het momentum van je team he-le-maal weg. Waarom zou een team dit nou ooit in hun hoofd halen? Dat is omdat het verplicht is voor NBA-teams om minimaal 4 van hun 6 timeouts te gebruiken in een wedstrijd. Ook moet het team minimaal 1 timeout in het vierde kwart gebruiken. De reden hiervoor is dat TV-netwerken de ruimte moeten krijgen om de verkochte reclameruimte te laten zien. Als teams hier niet aan gehoorzamen, vraagt de scheidsrechter een timeout aan en ontvangt het team een technische fout. Toch wel verstandig om even op adem te komen dus!
3. Vrije worpen moeten snel genomen worden
Veel coaches zullen hun spelers vertellen dat ze bij een vrije worp hun tijd moeten nemen om op adem te komen en in de focus te komen. Toch is het niet verstandig om te lang de tijd te nemen, want het is verplicht voor een speler om binnen 10 seconden na het ontvangen van de bal de vrije worp te schieten. Doen ze dat niet? Dan gaat de bal gewoon naar de oppositie. 10 seconden lijkt heel lang, maar er zijn toch nog regelmatig spelers, vooral mindere vrije worp-schutters, die te lang de tijd nemen en de regel breken.
4. Een speler mag doorspelen, ook al heeft hij te veel fouten gemaakt
Het is voor een NBA-speler niet toegestaan om meer dan 5 fouten te maken. Bij de 6e fout mag je niet meer doorspelen in die wedstrijd. Toch is het nog mogelijk om ook na een 6e fout door te spelen. Dit is mogelijk als er minder dan 5 andere spelers nog beschikbaar zijn om aan de wedstrijd mee te doen. Dit kan zijn door blessures of andere spelers die ook te veel fouten hebben gemaakt. De speler die als laatste te veel fouten maakte, mag dan toch in de wedstrijd blijven. Bij elke volgende fout die deze speler maakt, ontvangt de speler niet alleen een persoonlijke fout, maar ook een technische fout en een team fout. Die speler moet dus wel op zijn tenen lopen!
Zoals je ziet bestaan er veel bijzondere regels. Welke van deze regels kende jij nog niet? Zijn er bijzondere regels die we gemist hebben?